Ruční řemeslné výrobny roustou po celém Česku jako houby po dešti. Ať se jedná o řemeslné pekárny, řemeslné cukrárny, řemeslnou výrobu zmrzliny nebo řemeslnou výrobu pralinek. Právě k řemeslné výrobě čokolády se skvěle hodí melanžéry čokoládových bobů.

Jak melnažér funguje?

Jedná se vlastně o jednoduchý princip, při kterém se upražené kakové boby vloží do melanžéru, kde se namelou. Čím delší čas se věnuje mletí bobů, tím jemnější dostanete výsledek. V našich melanžérech jsou tři žulová kola. První je umístěno na dně nerezové nádoby a druhá dvě jsou k němu umístěna kolmo. Tím vzniká jednoduchý mlýnek, který pomalu mele boby až do tekutého stavu, kdy se z nich stane opravdová hořká čokoláda. Vyplatí se investovat a koupit melanžér, který má regulaci otáček mlecích kamenů. Díky regulaci můžete snadněji dosáhnout lepších výsledků, zejména pokud jde o čokoládu.

K čemu všemu mohu melanžér využít?

Využití melanžéru (nejen) čokoládových bobů je velmi různorodé. Jak jsme již popsali, v prvé řadě je to vynikající nástroj pro výrobu lahodné čokolády. Nicméně pokud jsou tomu Vaše ambice nakloněny, můžete si vyrábět vlastní burákové máslo, pastu tahini, ořechové pesto pro výrobu zmrzliny, pasty pro přípravu cukorvinek, drtit ořechy nebo drtit koření. Výčet využití je skutečně veliký a záleží jen na Vás, čeho všeho se odvážíte dosáhnout.

Jaké jsou velikosti melanžérů? A podle čeho vybrat tu správnou..?

S 11 je nejmenší a jediný poloprofesionální model. Hodí se jak na drobnou výrobu, tak i na tu domácí. Nabízíme jej ve dvou provedeních. První je bez kontroly rychlosti, druhé s. Ačkoliv se na první pohled nezdá, tak i melanžér S11 najde upotřebení v menších výrobnách, které se soustředí zejména na ruční výrobu pralinek či tabulkových čokolád.

S 20 je prvním skutečným profesionálním modelem, který můžete umístit jak na stůl, tak i na podlahu. Kapacitou 17 litrů je připraven na větší zátěž, například pro malovýrobce koření, nebo dodavatelů do zdravých výživ.

S 40 a S 60 jsou velkými modely, které se hodí pro velké řemeslné výrobny čokolády, nebo dalších produktů. Jejich kapacita je předurčuje k velké zátěži a budoucí majitel by měl uvažovat i nad jejich mnohostranným využitím.

S 100 je novinkou letošní sezony. S kapacitou mísy 100 litrů se jedná o jeden z největších melanžérů, které nejsou součástí  výrobní linky. Tak jako tři předchozí modely, i tento je automaticky osazen kontrolou rychlosti otáčení mlecích kamenů.

Správnou kapacitu melanžéru nejlépe vyberete tak, že si řeknete, kolik výledného produktu jste schopni zpracovat naráz. Nejde totiž jen o to, abyste naráz vyrobili 100 litrů čokolády, ale abyste ji dokázali v co nejkratším čase zpracovat. Pokud totiž čokoládu "přetáhnete", nebude už Vám k ničemu. Nejmenší vsádka melanžéru je vždy polovinou té největší. Takže např. do S20 musíte dát minimálně 10 litrů bobů.

Video, jak melanžér funguje:

Si můžete prohlédnout na stránkách našeho zákazníka: https://www.facebook.com/criosochocolate/videos/1303576979675320/